6948753300, 2421029204 Fax: 2421029206 info@optimax.gr

Οδηγίες Εφαρμογής Φακών Επαφής

Ο στόχος αυτής της σελίδας είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση του χρήστη αλλά στην περίπτωση αποριών η καλύτερη πηγή πληροφοριών είναι ο οπτικός σας.

Οι φακοί επαφής καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος χρήσεων γι’ αυτό και διατίθενται πολλές σειρές φακών. Ρωτήστε τον οπτικό σας για ειδικούς φακούς παρατεταμένης χρήσης, χρωματιστούς (με ή χωρίς βαθμό), πολυεστιακούς (για πρεσβυωπία), αστιγματικούς, ημερήσιους κλπ.

 • Το πρώτο και ένα από τα σημαντικότερα βήματα μιας ασφαλούς εφαρμογής είναι η υγιεινή. Πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν βάλετε και πριν βγάλετε τους φακούς σας.
 • Ο κάθε φακός βρίσκεται στη δική του αποστειρωμένη συσκευασία. Μην χρησιμοποιείτε το φακό εάν η αποστειρωμένη συσκευασία είναι ανοικτή ή κατεστραμμένη. Για να ανοίξει η συσκευασία τραβήξτε το αλουμινόχαρτο προς τα πίσω. Μεταχειρισθείτε τους φακούς σας προσεχτικά, με τα άκρα των δακτύλων σας και προσέξτε να μην κάνετε ζημιά με τα νύχια σας. Βοηθά εάν τα νύχια σας είναι λεία και κοντά.
 • Πριν βάλετε το φακό, εξετάστε τον για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σκισίματα ή προσκολλημένα ξένα σώματα. Εάν ο φακός έχει αλλοιωθεί πετάξτε τον και χρησιμοποιείστε τον επόμενο.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

 1. Θυμηθείτε να ξεκινάτε από το δεξί μάτι για να σας γίνει συνήθεια και να αποφύγετε μπερδέματα. Αφού εξετάσετε το φακό και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ανεστραμμένος και δεν έχει κάποια βλάβη τοποθετήστε τον στο άκρο του δείκτη του δεξιού σας χεριού.
 2. Τοποθετήστε το μεσαίο δάκτυλο του ίδιου χεριού κοντά στις κάτω βλεφαρίδες και τραβήξτε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω.
 3. Χρησιμοποιήστε τον δείκτη ή το μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού για να σηκώσετε το πάνω βλέφαρο και τοποθετήστε το φακό στο μάτι.
 4. Απελευθερώστε μαλακά τα βλέφαρα και ανοιγοκλείστε τα μάτια σας.
 5. Επαναλάβετε τα παραπάνω για το αριστερό μάτι.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ

 1. Θυμηθείτε να ξεκινάτε από το δεξί μάτι για να σας γίνει συνήθεια και να αποφύγετε μπερδέματα. Ανοίξτε τα βλέφαρα σας με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόσατε κατά την τοποθέτηση.
 2. Κοιτάξτε προς τα επάνω, γλιστρήστε το φακό προς τα κάτω στο λευκό του ματιού σας χρησιμοποιώντας το δείκτη του χεριού σας.
 3. Ενώ συνεχίζετε να κοιτάτε προς τα επάνω, τσιμπήστε μαλακά το φακό με τον αντίχειρα και το δείκτη.

Αυτή δεν είναι παρά μία μόνο μέθοδος τοποθέτησης των φακών σας. Εάν δυσκολευτείτε ζητήστε την επαγγελματική συμβουλή του οπτικού σας για διευκρινίσεις και εναλλακτικές μεθόδους.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

 • Κατά την αφαίρεση γεμίστε την θήκη με υγρό καθαρισμού και εμβαπτίστε τους φακούς σας. Η διάρκεια, ο τρόπος και ο χρόνος για έναν πλήρη απολυμαντικό κύκλο εξαρτώνται από το υγρό καθαρισμού που χρησιμοποιείτε. Για λεπτομέρειες χρήσης του εκάστοτε υγρού διαβάστε το συνοδευτικό φυλλάδιο ή επικοινωνήστε με τον οπτικό σας.
 • Αφού φορέσετε τους φακούς σας αδειάστε την θήκη από το ήδη υπάρχον υγρό καθαρισμού, ξεπλύνετε την με καινούργιο υγρό και αφήστε την να στεγνώσει.
 • Κάθε φορά που αφαιρείτε τους φακούς σας αφού τους καθαρίσετε και τους ξεβγάλετε γεμίστε την θήκη με καινούργιο υγρό και εμβαπτίστε τους ώστε να καλύπτονται πλήρως.
 • Το καθάρισμα και ξέπλυμα των φακών είναι ουσιώδεις διεργασίες για την απομάκρυνση των εναποθέσεων που μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί κατά την χρήση. Αυτές οι διεργασίες θα πρέπει να γίνουν αμέσως μετά την αφαίρεση των φακών.
 • Εάν χρειαστεί να ξεπλύνετε τους φακούς σας χρησιμοποιείτε πάντα καινούργιο, αποστειρωμένο διάλυμα που σας έχει υποδείξει ο εφαρμοστής σας.
 • Εάν χρησιμοποιείτε λακ εφαρμόστε την πριν βγάλτε τους φακούς σας και βαφτείτε αφού τους φορέσετε. Στην αφαίρεση βγάλετε πρώτα τους φακούς και έπειτα ξεβαφτείτε. Επίσης αποφύγετε την χρήση make up στη ρίζα των βλεφάρων.

ΠΑΝΤΑ

Να αντικαθιστάτε τους φακούς σας στο χρονικό διάστημα που σας έχει υποδείξει ο οπτικός σας.

Να ελέγχετε ότι το υγρό φροντίδας των φακών σας δεν έχει λήξει και να επανατοποθετείτε το καπάκι της φιάλης μετά τη χρήση (αποφύγετε την επαφή του στομίου της φιάλης με μολυσμένα αντικείμενα).

Να αντικαταστείτε συχνά την θήκη των φακών σας με μια καινούργια. Γι’ αυτό τον λόγο κάθε συσκευασία καθαριστικού υγρού φακών περιλαμβάνει μία νέα θήκη.

Να έχετε τουλάχιστον ένα δεύτερο ζευγάρι φακών για να μπορέσετε να αντικαταστήσετε τους προηγούμενους σε περίπτωση βλάβης και να αποφύγετε την παράταση της εφαρμογής του παρόντος ζευγαριού.

Να θυμάστε ότι οι φακοί επαφής αποτελούν μια εναλλακτική λύση για την διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας, του αστιγματισμού και της
πρεσβυωπίας αλλά δεν αντικαθιστούν πλήρως τα γυαλιά σας.

Εάν τα μάτια σας κοκκινίσουν ή ερεθιστούν αφαιρέστε τους φακούς σας και επισκεφτείτε τον οπτικό ή τον οφθαλμίατρο σας.

ΠΟΤΕ

Μη φοράτε του φακούς σας περισσότερο από το χρόνο που σας έχει προτείνει ο οπτικός σας, όσο άνετα και να τους αισθάνεστε.

Μην κοιμάστε με τους φακούς σας εάν δεν είναι ειδικοί για αυτό.

Μην ξεβγάζετε τους φακούς σας με νερό βρύσης, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να μολύνει τους φακούς σας.

Μην αποθηκεύετε τους φακούς σας σε φυσιολογικό ορό καθώς δεν διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να μην προστατεύει τους φακούς σας και κατεπέκταση τα μάτια σας από μόλυνση.

Μην χρησιμοποιείτε τίποτε άλλο από τα συνιστώμενα διαλύματα για τον καθαρισμό και την αποθήκευση των φακών σας.

Μην επιτρέπετε σε οποιονδήποτε άλλο να φορέσει τους φακούς σας (ακόμα και αν είναι απλοί χρωματιστοί άνευ βαθμού). Εχουν χορηγηθεί για να ταιριάζουν στα μάτια σας και να διορθώνουν την όραση σας στον απαιτούμενο βαθμό. Το να μοιράζεστε τους φακούς σας αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης οφθαλμικών μολύνσεων.

Εαν έχετε οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον οπτικό σας.